Wooncoöperatie Polderweg 1
Hoe kan een gebouw een fijne plek voor mensen én planten zijn? Hoe ontwerpen een structuur die een gemeenschapsgevoel bevordert? En hoe voegt een gebouw met een groene gevel zich op een passende manier in de stad? Deze vragen stonden aan de start van ons ontwerp in opdracht van de stichting Coöperatief Wonen en ontwikkelaar Timpaan.
Het gebouw is een thuis voor huishoudens van verschillende levensfases: jongeren, alleenstaanden, samenwonenden, huishoudens met kinderen en ouderen. We hebben daarvoor compacte studio’s maar ook een diversiteit aan ruimere 2- en 3-kamerwoningen ontworpen. In het project zitten collectieve balkons en diverse gemeenschappelijk ruimtes waaronder ook een wasmachineruimte. De bewoners van de coöperatie zijn verbonden door een duurzame leefstijl en zijn gezamenlijk eigenaar door een deel eigen inbreng.
Voor de tender op deze locatie aan de Polderweg in Amsterdam-Oost had de gemeente een groene gevel als randvoorwaarde gesteld. Voor ons als architect een spannende stap uit onze stenen comfort-zone. De architectuur van een begroeid gebouw luistert weer naar nieuwe wetmatigheden: om het gebouw in de straat te verankeren hebben we daarom gezocht naar elementen in de omgeving die in ons ontwerp terugkomen: een regelmatig raster van ramen zoals in het politiebureau ernaast en horizontale betonnen elementen zoals in de school aan de andere zijde.
Als materiaal voor de draagconstructie was kruislaags verlijmd hout (CLT) een van de opties. Zonnepanelen op het dak en installaties met warmteterugwinning garanderen een extreem laag energiegebruik.
Als we hier groen doen dan doen we het goed! Geen trage klimop of winterkale klimplanten maar een gevelsysteem met ingebouwde irrigatie voor vocht en voeding dat slechts 2x per jaar enig onderhoud nodig heeft. We vonden het bij fabrikant Sempergreen die ons referenties kon tonen van gevels die al jaren in rijkelijk groen gehuld zijn.