Appartementengebouw Stationsplein Almere Poort

//, Woongebouwen/Appartementengebouw Stationsplein Almere Poort

Appartementengebouw Stationsplein Almere Poort

Appartementengebouw Stationsplein

Met Olympiakwartier West krijgt Almere een wijk waarin stedelijk wonen en meer landschappelijk wonen elkaar ontmoeten. Voor kavel 19 heeft Dittmar Architecten één van de hoogteaccenten in de wijk ontworpen. Het appartementencomplex ligt pal naast Station Almere Poort grenzend aan het entreeplein tot de wijk. De geluidsbelasting van het treinverkeer was aanleiding voor de toepassing van geluidswerende serre’s die bovendien een verblijfskwaliteit aan de woning geven. De Alliantie heeft ook voor dit project de ambitie voor een bijna energieneutraal gebouw (BENG) Gradaties in sferen van publiek naar privaat creëert ruimte voor ontmoeting met behoud van privacy. Het volume bestaat uit een hoge kop en een lagere staart. Voor de treinreizigers een welkomstgroet in de polder. Voor de wijkbewoners een dynamische overgang van een ontspannen woonwijk naar een stedelijker plein. De reeks van terugliggende gevels geeft de massa een ritmische geleding die deze beweging ondersteund.

Opdrachtgever
Did Vastgoedontwikkeling voor Woningcorporatie de Alliantie

Ontwikkelingspartner

Locatie
Olympiakwartier Almere

Programma

Status
Ontwerp 2017 - heden

Prijsvraaginitiatief

Prijzen

Publicatie

Bouwkosten

Het gebouw is aan de pleinzijde robuust en aan de achterzijde luchtig door de structuur van buitenruimtes en vrijstaande galerijen. Doorzonappartementen

verenigen de kwaliteiten van uitzicht op het plein aan de noordkant met een buitenruimte op het zuiden. De beplanting op de verhoogde terrassen aan het plein creëert een buffer tussen publieke en privéruimte in de woning.

De hoge geluidsbelasting van het naastgelegen treinspoor maken op de kopgevel een dove gevel noodzakelijk. In de toren krijgen de woningen een geluidluwe gevel in de serre’s.

De hoge ambitie voor energetische duurzaamheid komt tot uiting door de toepassing van driedubbel isolatieglas in combinatie met zonnepanelen.

Ontwerp
Dittmar Architecten

Projectteam
Jan Dittmar (projectarchitect), Simon George, Pavla Maxová, Jan Novotný, Christina Behrendt, Flavius Ventel

Supervisie

Samenwerkende architect

Projectmanagement

Aannemer
Heembouw

Artist impressions
Dittmar Architecten

Interieurarchitect

Landschapsarchitect

Adviseur constructies
Van der Vorm engineering

Adviseur bouwtechniek

Adviseur installatietechniek

Adviseur lichttechniek

Adviseur bouwfysica
Adviesbureau Peutz

Adviseur duurzaamheid
Adviesbureau Peutz

Adviseur bouwkosten

Adviseur landschap

Technische uitwerking

Interieurbouwer

Fotografie

Gerelateerde projecten

Centrumplan De Os Amsterdam Nieuw-West

Centrumplan Waddinxveen

Appartementen kantoortransformatie Weesp

Sociale woningbouw Tudorpark Hoofdorp

Hotel Haarlem Oost

Studentenhuisvesting Potentiaal Eindhoven

2019-02-14T11:34:21+00:00