Appartementengebouw Zomerspelenplein

Met Olympiakwartier West krijgt Almere een wijk waarin stedelijk wonen en meer landschappelijk wonen elkaar ontmoeten. Het appartementencomplex ligt pal naast station Almere Poort en vormt de pleinwand aan het entreeplein tot de wijk. Het gebouw heeft een duidelijke richting door een hogere kop aan de stationszijde en een lagere gevel verderop aan de plein. Een dubbelhoge nis in de kop maakt de entree extra uitnodigend.

Belangrijk ontwerpthema was de overgang tussen openbare ruimte en de woningen: om de bewoners op de begane grond meer privacy te bieden is het hele gebouw op een verhoogde plint gezet. Voordeuren en extra terrassen versterken de levendigheid aan het plein. Op de bovenverdiepingen hebben de woningen een ‘veranda-galerij’ die de buitenruimte en woningtoegang combineert. Die biedt volop kansen op informeel contact tussen de bewoners voor wie dit vaak de eerste zelfstandige woning zal zijn.

De ligging aan het spoor maakt op enkele plaatsen geluidswerende maatregelen nodig zoals geluidsluwe spuiventilatie met flinke roosters. Bij het ontwerpen hebben we onszelf de uitdaging gesteld om die op een elegante en vanzelfsprekende manier in het gevelontwerp mee te nemen. De ventilatieopeningen zijn daarom achter een lambrizering van verticale lamellen onzichtbaar weggewerkt. Verder hebben we  aan de spoorzijde het trappenhuis als geluidsbuffer voor de woningen gesitueerd. Slechts een enkele reeks smalle ramen verraad vanaf het perron gezien de woonfunctie; de rest van de stoere kopgevel wordt voorzien van een gevelgedicht.

Opdrachtgever de Alliantie koos ook voor dit project voor een ‘bijna energieneutraal gebouw’ volgens de BENG norm.

Opdrachtgever
Did Vastgoedontwikkeling voor Woningcorporatie de Alliantie

Ontwikkelingspartner

Locatie
Zomerspelenplein Almere Poort

Programma
40 Sociale huurwoningen 2- en 3 kamers

Status
Ontwerp 2017 - Bouw 2020

Prijsvraaginitiatief

Prijzen

Publicatie

Bouwkosten

Het gebouw is aan de pleinzijde robuust en heeft aan de achterzijde een luchtig karakter door de veranda-galerij met ranke stalen kolommen. Zandsteengele baksteen met grijze accenten in combinatie met witte kozijnen en hekwerken geven het gebouw een frisse sfeer die aansluit  op de meer traditionalistische architectuur van de rest van de wijk. De pleingevel van het gebouw krijgt een een subtiele verfijning door iets terugliggende vlakken van metselwerk in afwijkend koppen-tegelverband.

De trap en lift voor de ontsluiting van het gebouw zijn strategisch op de meest geluidsbelaste hoek geplaats. De woningen langs de galerij hebben  doorzonplattegronden die de kwaliteiten van het uitzicht op het plein aan de noordkant met een buitenruimte op het zuiden combineren . Op de kop van het gebouw liggen speciale woningtypes met een inpandige loggia die de hoofdentree een extra uitnodigend accent geeft.

Ontwerp
Dittmar Architecten

Projectteam
Jan Dittmar (projectarchitect), Pavla Maxová, Jan Novotný, Simon George, Christina Behrendt, Flavius Ventel

Supervisie

Samenwerkende architect

Projectmanagement

Aannemer
Friso bouw

Artist impressions
Dittmar Architecten

Interieurarchitect

Landschapsarchitect

Adviseur constructies
Van der Vorm engineering

Adviseur bouwtechniek

Adviseur installatietechniek

Adviseur lichttechniek

Adviseur bouwfysica
Adviesbureau Peutz

Adviseur duurzaamheid
Adviesbureau Peutz

Adviseur bouwkosten
Basalt

Adviseur landschap

Technische uitwerking
Bim Projects

Interieurbouwer

Fotografie

Gerelateerde projecten

Centrumplan De Os Amsterdam Nieuw-West

Centrumplan Waddinxveen

Appartementen kantoortransformatie Weesp

Sociale woningbouw Tudorpark Hoofdorp

Hotel Haarlem Oost

Studentenhuisvesting Potentiaal Eindhoven