Centrumplan Waddinxveen

In het nieuwe centrum voor Waddinxveen worden winkels, woningen, openbare voorzieningen en parkeren samengebracht in een integraal plan. Het door ons ontworpen Blok 7 bestaat uit 75 woningen, ca. 5400 m² winkels en een overdekte expeditiehof bovenop een groot parkeerdek. De diverse woningtypes spelen in op de positie in de stedelijke ruimte. Het spectrum bestrijkt twee-onder-een-kapwonigen aan de Kanaaldijk, via het dek ontsloten tussenwoningen en een drietal appartementen- gebouwen als stedenbouwkundige accenten. De grote binnenhof bovenop de winkels krijgt een zoom van tuinen en een parkachtig gemeenschappelijke hart. De architectuur van het pandsgewijs samengestelde bouwblok sluit aan bij de schaal van het historische centrum van Waddinxveen. Er is gezocht naar een balans tussen samenhang en variatie. Samenbindend zijn het subtiele palet van metselstenen en de witte Franse balkonvensters. Variatie ontstaat door gebouwvorm, breedte van de ramen, dakbekroningen en de profilering van het metselwerk. De overwegend verticale raamverdeling geeft de gebouwen een statige allure.

Opdrachtgever
ASR Vastgoed Ontwikkeling

Ontwikkelingspartner

Locatie
Waddinxveen

Programma

Status
Ontwerp 2006, opgeleverd 2014

Prijsvraaginitiatief

Prijzen

Publicatie

Bouwkosten

Articulatie van het blok

Articulatie van de rij

Articulatie van het pand

BG

V1

V2

Kleurfamilie metselwerk

Ontwerp
Dittmar Bochmann Architecten

Projectteam
Jan Dittmar (projectarchitect), Jan Bochmann (projectarchitect), Mariam Ahmadyar, Joanna Balog, Christian Burzer, Immanuel Fäustle, Lucie Keclikova, Anja Steinigen, Franziska Urban, Stefanie Weilmünster

Supervisie
Fred Kaaij

Samenwerkende architect

Projectmanagement
BOAG

Aannemer

Artist impressions

Interieurarchitect

Landschapsarchitect
Rijnboutt

Adviseur constructies
IMD Raadgevend Ingenieurs

Adviseur bouwtechniek

Adviseur installatietechniek
Wickerhoff

Adviseur lichttechniek

Adviseur bouwfysica
LBP Sight

Adviseur duurzaamheid

Adviseur bouwkosten
BOAG

Adviseur landschap

Technische uitwerking
Het Facilitair Bureau Rotterdam

Interieurbouwer

Fotografie
Marcel van den Burg

Gerelateerde projecten

Centrumplan De Os Amsterdam Nieuw-West

Appartementen kantoortransformatie Weesp

Appartementengebouw Stationsplein Almere