Mixed-use opvanghuis Eva-Lanxmeer

In de wijk Eva-Lanxmeer in Culemborg wordt naar een uitzonderlijk hoog ambitieniveau voor duurzaam bouwen en het mengen van wonen en werken gestreefd. In deze bijzondere wijk ontwikkelde woningcorporatie Kleurrijk Wonen schuin tegenover het station een verzamelgebouw met een divers programma. Op de onderste twee bouwlagen bevindt zich een kantoorruimte voor sociaal-maatschappelijke organisaties. Daarboven zijn drie tussenvoorzieningen voor de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen gerealiseerd. Hier worden onder meer daklozen en mensen met psychosociale problemen in groepswoningen tijdelijk gehuisvest en begeleid. Op de bovenste twee bouwlagen bevinden zich drie maisonnettes voor tijdelijke bewoning van huurders van de corporatie zelf.

Opdrachtgever
Woningcorporatie Kleurrijk Wonen

Ontwikkelingspartner

Locatie
Culemborg

Programma

Status
Ontwerp 2008, opgeleverd 2012

Prijsvraaginitiatief

Prijzen

Publicatie

Bouwkosten

Het 5-laagse volume vormt een stedenbouwkundig accent voor de entree van het daarachter liggend gebied. Om de aansluiting bij de omgeving te versterken liggen de bovenste twee bouwlagen iets terug en is gewerkt met een asymmetrische gevelcompositie. Een grote entreehal op de hoek van het gebouw zorgt voor een

uitnodigend gebaar naar de voor- en zijkant toe. Passend bij het duurzame karakter van de wijk is ervoor gekozen om de gemetselde gevels van de onderste drie bouwlagen in de loop van de komende jaren te laten begroeien door groenblijvende en bloeiende klimplanten.

Flexibel indeelbare kantoorlaag

Ontwerp
Dittmar Bochmann Architecten

Projectteam
Jan Bochmann (projectarchitect), Jan Dittmar, Irena Boumova, Sara Gappa, José Paixão, Júlia Németh

Supervisie

Samenwerkende architect

Projectmanagement

Aannemer
Chr. van Arnhem & zonen

Artist impressions

Interieurarchitect

Landschapsarchitect

Adviseur constructies

Adviseur bouwtechniek

Adviseur installatietechniek

Adviseur lichttechniek

Adviseur bouwfysica

Adviseur duurzaamheid

Adviseur bouwkosten

Adviseur landschap

Technische uitwerking

Interieurbouwer

Fotografie

Gerelateerde projecten

Appartementen kantoortransformatie Weesp

Appartementengebouw Stationsplein Almere Poort

Opvanghuis Haarlemmermeer