Centrumplan De Os Amsterdam Nieuw-West

Centrumplan De Os Amsterdam Nieuw-West

Centrumplan De Os Amsterdam Nieuw-West

Het Centrum Nieuw West transformeert op dit moment tot het hoogstedelijk hart van OsdorpNieuwe woningen, winkels, horeca en voorzieningen zorgen voor een fris elan met nieuwe bewoners en meer bezoekers. Het stedenbouwkundige plan bestaat uit een helder raamwerk van uitnodigende winkelstraten, duidelijk omsloten pleinen en intieme binnenhoven. Binnen dit raamwerk van openbare ruimtes liggen bouwblokken die elk bestaan uit verschillende bouwdelenHet project ‘De Os’ vormt de verbindende schakel van het bestaande winkelcentrum Osdorpplein naar de grootschalige uitbreiding aan de zuidzijde. Ook dit blok bestaat uit verschillende bouwdelen met diverse hoogtes met elk een eigen identiteit die bijdragen aan het karakter van een organisch gegroeid stadshart met een historische gelaagdheid en menselijke schaal. Het project combineert 57 bestaande woningen, het Stadsloket, een Stadskantoor, winkelruimtes, horeca en 93 nieuwe woningen voor diverse doelgroepen.  

Opdrachtgever
MRP Development

Ontwikkelingspartner

Locatie
Centrum Nieuw West Amsterdam Osdorp

Programma
Stadsloket, Stadskantoor, 92 woningen, 12.000m² retail en horeca

Status
Ontwerp 2016-2019, Uitvoering v.a. 2019

Prijsvraaginitiatief

Prijzen

Publicatie

Bouwkosten

Seniorenappartementen Woningen Zuid

Aan de zuidkant van het blok grenzen 18 galerijappartementen aan de daktuin. De seniorenwoningen van 50 vierkante meter zijn relatief breed zodat er voor de daktuin veel licht en ruimte overblijft. De indeling maakt ook het comfortabel gebruik met een rolstoel mogelijk. Aan de tuinkant hebben de woningen een extra brede galerij met plek om te zitten en een praatje met de buren te maken. De ramen in de woonkamer lopen tot op de vloer zodat bewoners contact kunnen houden met het leven op straat beneden.

Starterswoningen bouwdeel Zuidoost

De starterswoningen in het bouwdeel Zuidoost krijgen een royaal metropolitaans karakter door de grote glazen puien en een loggia die vanuit de woonkamer en de slaapkamer toegankelijk is. Het servicegebied met douche, berging en apart toilet is compact gehouden zodat er zoveel mogelijk ruimte over blijft voor de living en slaapkamer. Het gebouw heeft een uitnodigende en ruime entreehal met een hoogte van meer dan 4 meter.

De architectonische uitwerking van de gevels verzoent de horizontaliteit van de industriële wederopbouwarchitectuur van Nieuw West met de verticaliteit van de klassieke Hollandse bakstenen stad. De gebouwen vormen door toepassing van een gevelraster en hun materialisering een duidelijke familie maar onderscheiden zich telkens door hun kleurstelling, de maat van de volumes en door de uitwerking en maatvoering van het gevelraster

De horizontale banden van hoogwaardig architectonisch beton en royale glaspartijen verwijzen naar de wederopbouwarchitectuurDe bakstenen penanten zetten de gebouwen stevig op de straat, terugliggende vakvullingen leveren een idee van stapeling en dieptewerking. Verder dragen ook de ranke hekwerken bij aan een afleesbare menselijke schaal die het een gevoel van thuiskomen bevordert. 

Ontwerp
Dittmar Architecten

Projectteam
Jan Dittmar(projectarchitect), Victor Spijkers, Flavius Ventel, Simon George, Jan Novotný, Pavla Maxová, Christina Behrendt, Jean-Marc Saurer

Supervisie
Roy Bijhouwer

Samenwerkende architect

Projectmanagement

Aannemer

Artist impressions
Dittmar Architecten

Interieurarchitect
Stadsloket - Marjolein van Eig

Landschapsarchitect
Dakdokters

Adviseur constructies
Van Rossum

Adviseur bouwtechniek

Adviseur installatietechniek
HE Adviseurs

Adviseur lichttechniek

Adviseur bouwfysica
LBP Sight

Adviseur duurzaamheid

Adviseur bouwkosten
Kontek, SKAAL

Adviseur landschap

Technische uitwerking
Het Facilitair Bureau (vo), Groot Partners BV (bestek en uitvoering)

Interieurbouwer

Fotografie

Gerelateerde projecten

Centrumplan Waddinxveen

Appartementen kantoortransformatie Weesp

Appartementengebouw Stationsplein Almere Poort

2019-03-13T17:13:47+00:00