Centrumplan The Hub Amsterdam Nieuw-West

Het Osdorpplein transformeert op dit moment naar het hoogstedelijk hart van Amsterdam Nieuw-WestAantrekkelijke nieuwe woningen, winkels, horeca en voorzieningen zorgen voor een fris elan voor nieuwe bewoners en meer bezoekers. Het stedenbouwkundige plan bestaat uit een helder raamwerk van uitnodigende winkelstraten, duidelijk omsloten pleinen en intieme binnenhoven. Het project ‘The Hub’ vormt de verbindende schakel van het bestaande winkelcentrum Osdorpplein naar de grootschalige uitbreiding aan de zuidzijde. Het blok bestaat uit verschillende bouwdelen met diverse hoogtes en elk een eigen identiteit. Zo ontstaat het karakter van een organisch gegroeid stadshart met een historische gelaagdheid en menselijke schaal. Het project combineert 57 bestaande woningen, het Stadsloket, een Stadskantoor, winkelruimtes, horeca en 93 nieuwe woningen voor diverse doelgroepen.  

Opdrachtgever
MRP Development

Ontwikkelingspartner

Locatie
Centrum Nieuw West Amsterdam Osdorp

Programma
Stadsloket, Stadskantoor, 93 nieuwe woningen, 12.000m² retail en horeca

Status
Ontwerp 2016-2019, Uitvoering v.a. 2020

Prijsvraaginitiatief

Prijzen

Publicatie

Bouwkosten

Het ontwerp van de gevels verbindt de horizontale lijnen en grote glasvlakken van de industriële wederopbouwarchitectuur van Nieuw-West met de verticaliteit van de klassieke Hollandse bakstenen stad. De gebouwen vormen een duidelijke familie door een gevelraster en hun materialisering  maar onderscheiden zich telkens door hun kleurstelling, de maat van de volumes en door de uitwerking en maatvoering van het raster

De horizontale banden van hoogwaardig architectonisch beton en royale glaspartijen verwijzen naar de wederopbouwarchitectuurDe bakstenen penanten zetten de gebouwen stevig op de straat, terugliggende vakvullingen leveren een idee van stapeling en dieptewerking. Verder dragen ook de ranke hekwerken bij aan een afleesbare menselijke schaal die het een gevoel van thuiskomen bevordert. 

Seniorenappartementen Woningen Zuid

Aan de zuidkant van het blok grenzen 18 galerijappartementen aan de daktuin. De seniorenwoningen van 50 vierkante meter zijn relatief breed zodat er voor de daktuin veel licht en ruimte overblijft. De indeling maakt ook het comfortabel gebruik met een rolstoel mogelijk. Aan de tuinkant hebben de woningen een extra brede galerij met plek om te zitten en een praatje met de buren te maken. De ramen in de woonkamer lopen tot op de vloer zodat bewoners contact kunnen houden met het leven op straat beneden.

Starterswoningen bouwdeel Zuidoost

De starterswoningen in het bouwdeel Zuidoost krijgen een royaal metropolitaans karakter door de grote glazen puien en een loggia die vanuit de woonkamer en de slaapkamer toegankelijk is. Het servicegebied met douche, berging en apart toilet is compact gehouden zodat er zoveel mogelijk ruimte over blijft voor de living en slaapkamer. Het gebouw heeft een uitnodigende en ruime entreehal met een hoogte van meer dan 4 meter.

Ontwerp
Dittmar Architecten

Projectteam
Jan Dittmar (projectarchitect), Victor Spijkers, Flavius Ventel, Simon George, Jan Novotný, Pavla Maxová, Christina Behrendt, Jean-Marc Saurer

Supervisie
Roy Bijhouwer

Samenwerkende architect

Projectmanagement

Aannemer

Artist impressions
Dittmar Architecten

Interieurarchitect
Stadsloket - Marjolein van Eig

Landschapsarchitect
Dakdokters

Adviseur constructies
Van Rossum

Adviseur bouwtechniek

Adviseur installatietechniek
HE Adviseurs

Adviseur lichttechniek

Adviseur bouwfysica
LBP Sight

Adviseur duurzaamheid

Adviseur bouwkosten
Kontek, SKAAL

Adviseur landschap

Technische uitwerking
Het Facilitair Bureau (vo), Groot Partners BV (bestek en uitvoering)

Interieurbouwer

Fotografie

Gerelateerde projecten

Centrumplan Waddinxveen

Appartementen kantoortransformatie Weesp

Appartementengebouw Stationsplein Almere Poort