Opvanghuis Haarlemermeer

De belangrijkste uitdaging bij het ontwerp voor de tijdelijke opvang van onder meer daklozen en slachtoffers van huiselijk geweld was het scheppen van een plek die geborgenheid, rust en optimisme uitstraalt. De locatie aan de Hoofdvaart levert door zijn groene omgeving hiervoor gunstige randvoorwaarden. Op het kavel vormen een prachtige beuk en enkele andere oude bomen een voor de Haarlemmermeer unieke kwaliteit. De locatie wordt daarom ingericht als een besloten park. De vierkante basisvorm van het gebouw geeft alle bewoners een gelijkwaardige relatie met het groen en kent daarbij de meest energiezuinige verhouding tussen gevel en inhoud.

Opdrachtgever
Gemeente Haarlemmermeer

Ontwikkelingspartner

Locatie
Haarlemmermeer

Programma

Status
Ontwerp 2010, inzending besloten architectenselectie

Prijsvraaginitiatief

Prijzen

Publicatie

Bouwkosten

De materialisatie verbeeldt het spanningsveld van de rauwe buitenwereld en de warmte binnenin. In de gevel worden ruwe materialen gecombineerd met een gladde omlijsting van de raamopeningen en enkele met hout geaccentueerd vlakken.

Daarnaast is er een subtiel spel van per verdieping dieper in de gevel liggende franse balkons. Een lichte kleurstelling geeft het hele gebouw een optimistische en uitnodigende uitstraling. Binnen zorgt een houten afwerking van de gemeenschappelijke ruimtes voor een warme en huiselijke sfeer.

Om aan de verschillende behoeftes tegemoet te komen zijn er 4 verschillende woningtypes die elk met 1 of 2 wisselkamers uitbreidbaar zijn.

Woningtype A

Woningtype B

Woningtype C

Woningtype D

Ontwerp
Dittmar Bochmann Architecten

Projectteam
Jan Bochmann (projectarchitect) Jan Dittmar

Supervisie

Samenwerkende architect

Projectmanagement

Aannemer

Artist impressions
Dittmar Architecten

Interieurarchitect

Landschapsarchitect

Adviseur constructies

Adviseur bouwtechniek

Adviseur installatietechniek

Adviseur lichttechniek

Adviseur bouwfysica

Adviseur duurzaamheid

Adviseur bouwkosten
IQ Bouwkostenadvies

Adviseur landschap

Technische uitwerking

Interieurbouwer

Fotografie

Gerelateerde projecten

Appartementen kantoortransformatie Weesp

Opvanghuis Culemborg

Appartementengebouw Stationsplein Almere Poort