Hotel Haarlem Oost

//, Uitgelicht/Hotel Haarlem Oost

Hotel Haarlem Oost

Hotel Haarlem Oost

Voor een locatie in een transformatiegebied aan de oostzijde van Haarlem is in deze studie de mogelijkheid voor de ontwikkeling van een hotel met hoogstedelijke allure onderzocht. Op de hoek van een belangrijke invalsweg in Haarlem een hotel met hoogstedelijke allure. Het is vernieuwende concept is voornamelijk gericht op de zakelijke klanten die voor een aantrekkelijke prijs willen overnachten maar ook een compacte werkplek willen. Het hotel biedt kamers van diverse afmetingen en een aantrekkelijke op de openbaarheid gerichte lobby. De uitnodigende hoofdentree is gericht op het aankomend verkeer van buiten Haarlem. Eenmaal binnen heeft de ruimte het karakter van een levendige binnenstraat waaraan de algemene receptie en openbare lobby met flexwerkplekken, vergader- faciliteiten, fitnessruimte, grand café en restaurant liggen. Samen  zullen deze voorzieningen een levendige kruisbestuiving voor alle gasten verzorgen en bovendien een meerwaarde voor alle gebruikers in de Waarderpolder leveren.

Opdrachtgever
Buro Ton Hol Ontwerpers en Adviseurs

Ontwikkelingspartner

Locatie
Haarlem Oost

Programma

Status
Ontwerp 2016

Prijsvraaginitiatief

Prijzen

Publicatie

Bouwkosten

In het volume zijn op belangrijke punten insnijdingen gemaakt om entrees te accentueren, ruimte te maken voor een restaurant-terras en om het silhouet van de hoek te verbijzonderen. De materialisering van het bakstenen gebouw verwijst naar de klassieke Haarlemse industriegebouwen en is met zijn warme kleurstelling een pionier van een stedelijkere sfeer in het gebied.

De gevel is opgebouwd uit rode bakstenen penanten en donkere uitkragende horizontale betonnen elementen die samen een geraffineerd raster vormen. Extra profileringen van de penanten geven het gebouw dieptewerking en verfijning die de massaliteit verzachten. De vensters krijgen door een goudbronzen tint een edel karakter dat mooi harmonieert met het metselwerk. De plint is uitgevoerd in een elementen van gezuurd architectonisch beton met een natuursteenachtige uitstraling.

De kavel is gelegen op de hoek van twee invalswegen die voor Haarlem steeds belangrijker worden. De gemeente heeft daarom in het bestemmingsplan ruimte gegeven aan een verstedelijking. In lijn met de gewenste verdichting begeleid het gebouw de beide straten met een in hoogte trapsgewijs gestapeld volume. Op steenworp afstand van de snelweg gelegen is deze bocht een belangrijk punt in de benadering van de binnenstad.

De hoek biedt zich dan ook aan voor de realisatie van een landmark dat bij de binnenkomst in Haarlem oriëntatie biedt. De architectuur van de historische pakhuizen van Haarlem leert dat een hoogwaardige schil met een neutrale structuur de beste garantie voor een flexibele invulling geeft. Het gebouw is dan ook op een stramienmaat van 1,80 m gebaseerd die voor hotel maar net zo goed voor kantoren gebruikelijk is.

Ontwerp
Dittmar Architecten

Projectteam
Jan Dittmar (projectarchitect), Viktor Spijkers, Daniel van Mousch, Hans Kranenborg

Supervisie

Samenwerkende architect

Projectmanagement

Aannemer

Artist impressions
Davide Arca

Interieurarchitect

Landschapsarchitect

Adviseur constructies

Adviseur bouwtechniek

Adviseur installatietechniek

Adviseur lichttechniek

Adviseur bouwfysica

Adviseur duurzaamheid

Adviseur bouwkosten

Adviseur landschap

Technische uitwerking

Interieurbouwer

Fotografie

Gerelateerde projecten

Appartementengebouw Stationsplein Almere Poort

Studentenhuisvesting Potentiaal Eindhoven

Centrumplan De Os Amsterdam Nieuw-West

2019-05-14T10:44:12+00:00