Studentenhuisvesting Potentiaal

Potentiaal, het huidige gebouw van de Faculteit Elektrotechniek op de campus van de TU Eindhoven, zal in de toekomst worden getransformeerd naar een gemengd programma van studentenhuisvesting, kantoren, onderwijsfuncties en een cultureel centrum. Uitgangspunt voor dit prijsvraagontwerp was het behoud van de onderlinge samenhang tussen de verschillende gebouwen op de campus met nagenoeg dezelfde karakteristieke horizontale gevelindeling.

Opdrachtgever
Prijsvraaginitiatief TU Eindhoven i.s.m. Europan Nederland

Ontwikkelingspartner

Locatie
Eindhoven

Programma

Status
Ontwerp 2011

Prijsvraaginitiatief

Prijzen
Geselecteerd ontwerp Prijsvraag Europan 11

Publicatie

Bouwkosten

Uitbreiding

Buitenhuid glazen gevel

Binnenhuid gesloten gevel

Het vernieuwde Potentiaalgebouw heeft daarom twee verschillende gezichten. Overdag refereert de nieuwe buitenschil van de dubbele gevel aan de horizontale bandenstructuur van de oorspronkelijke vliesgevel. De daarachterliggende tweede

gevel daartegen is afgestemd op het programma en bepaald ‘s nachts de spectaculaire uitstraling van het vernieuwde gebouw. Het tussenklimaat tussen deze twee gevels wordt gebruikt om de ventilatielucht natuurlijk voor te verwarmen en de energiebehoefte van dit gebouw aanzienlijk te verlagen.

Cultureel centrum

Studentenwoningen

In het vernieuwde gebouw kunnen 350 tot 400 studenten worden gehuisvest. Het culturele centrum en het restaurant met een uniek uitzicht over Eindhoven zijn in drie nieuwe bouwlagen bovenop het bestaande casco gerealiseerd.

Ontwerp
Dittmar Bochmann Architecten

Projectteam
Jan Bochmann (projectarchitect), Jan Dittmar, Klaudiusz Angerman

Supervisie

Samenwerkende architect

Projectmanagement

Aannemer

Artist impressions

Interieurarchitect

Landschapsarchitect

Adviseur constructies

Adviseur bouwtechniek

Adviseur installatietechniek

Adviseur lichttechniek

Adviseur bouwfysica

Adviseur duurzaamheid

Adviseur bouwkosten

Adviseur landschap

Technische uitwerking

Interieurbouwer

Fotografie

Gerelateerde projecten

Rehobothschool Boskoop

Shiv Mandir Tempel Almere

Centrumplan De Os Amsterdam Nieuw-West

Centrumplan Waddinxveen

Opvanghuis Culemborg

Hotel Haarlem Oost