Dijkwoning JS

De kleinschalige en gevarieerde bebouwing langs de Schellingwouderdijk maakt onderdeel uit van een reeks historische dorpen langs het IJsselmeer en het Amsterdamse IJ. Het te verbouwen pand uit 1892 bestond ooit uit twee woningen. In de loop der jaren was het diverse keren verbouwd en waren de vloeren behoorlijk verzakt. Omdat bij een vervangende nieuwbouw niet meer hetzelfde volume zou zijn toegestaan is gekozen voor een ingrijpende renovatie. Hierbij is uitgegaan van een ‘huis-in-huis’ concept waarbij een betonnen funderingsbak op zes schroefinjectiepalen een nieuwe constructie van houten wanden en vloeren draagt.

Opdrachtgever
Jan Dittmar

Ontwikkelingspartner

Locatie
Amsterdam Noord

Programma

Status
Ontwerp 2009-2011, Opgeleverd 2011

Prijsvraaginitiatief

Prijzen

Bouwkosten

Door een uitbreiding aan de achterzijde ontstond op souterrainniveau ruimte voor een slaapverdieping met directe toegang tot de tuin. Op de begane grond is de woonkamer voorzien van een serreachtige uitbouw en een terras. De uitbouw biedt hier een spectaculair uitzicht op het water en een volkstuinencomplex.

De gevel aan de achterzijde heeft door de herhaling van verticale raamproporties een statige uitstraling gekregen. Een grijze keimverf zal de bakstenen gevels van oud- en nieuwbouw tot een nieuwe eenheid laten versmelten. Het gebruik van een Co² gestuurd ventilatiesysteem, isolatie met cellulosevlokken en hout als constructiemateriaal dragen bij aan de energiezuinigheid en duurzaamheid van de woning.

Ontwerp
Dittmar Architecten

Projectteam
Jan Dittmar (projectarchitect), Sabine Draaijer

Supervisie

Samenwerkende architect

Projectmanagement

Aannemer

Artist impressions

Interieurarchitect

Landschapsarchitect

Adviseur constructies

Adviseur bouwtechniek

Adviseur installatietechniek

Adviseur lichttechniek

Adviseur bouwfysica

Adviseur duurzaamheid

Adviseur bouwkosten

Adviseur landschap

Technische uitwerking

Interieurbouwer

Fotografie

Gerelateerde projecten

Herenhuis CB Buiksloterham Amsterdam

Villa JD Entreegebied Amsterdam

Villa JS Oosterwold Almere