Masterplan Opmaat

Woensel-West is een ‘krachtwijk’ in Eindhoven met een problematische stedenbouwkundige uniformiteit en matige woningkwaliteit. Dit prijsvraagontwerp zet in op een structurele verbetering van de wijk door geleidelijke en pandsgewijze herontwikkeling die het behoud van de ziel van de wijk garandeert. Hierdoor ontstaat in Woensel-West ruimte voor andere inkomensgroepen en nieuwe functies zoals kleine bedrijvigheid, combinaties van wonen en werken en woonvormen voor meerdere generaties. Met deze strategie kan ook flexibel op veranderende behoeftes in de toekomst worden ingespeeld. Als opmaat voor de transformatie is een hoeklocatie verder uitgewerkt als studentenhuisvesting met commerciële ruimte op de begane grond. Het ontwerp van de gevel met zijn ritmische raamopeningen is een eigentijdse aanvulling op de jaren 30 architectuur die in de wijk te vinden is.

Opdrachtgever
Prijsvraaginitiatief Woningcorporatie Trudo

Ontwikkelingspartner

Locatie
Woensel West Eindhoven

Programma

Status
Ontwerp 2010 - 2011

Prijsvraaginitiatief

Prijzen

Publicatie

Bouwkosten

Een aantal eenvoudige spelregels voor bouwhoogte en materialisering zorgen voor behoud van de karakteristieke beeldtaal van Woensel-West. Slanke torenachtige

accenten op de hoeken geven de Edisonstraat een herkenbare geleding en dienen als ‘boekensteunen’ voor de verdere ontwikkeling van de woningen ertussen.

Fase 1

Fase 2

Fase 3

Palet van baksteenkleuren

Ontwerp
Dittmar Bochman Architecten

Projectteam
Jan Dittmar (projectarchitect), Jan Bochmann, Klára Weninger

Supervisie

Samenwerkende architect

Projectmanagement

Aannemer

Artist impressions

Interieurarchitect

Landschapsarchitect

Adviseur constructies

Adviseur bouwtechniek

Adviseur installatietechniek

Adviseur lichttechniek

Adviseur bouwfysica

Adviseur duurzaamheid

Adviseur bouwkosten

Adviseur landschap

Technische uitwerking

Interieurbouwer

Fotografie